Witamina C, znana również jako kwas L-askorbinowy, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Aby uzyskać najłatwiej przyswajalną formę dla swojego organizmu, zażywaj naturalną witaminę C. Ten suplement diety oparty na owocach cytrusowych, wiśniach aceroli i dzikich odmianach pomaga wzmocnić układ odpornościowy i umożliwia wydajniejsze wchłanianie żelaza przez jelita. Ten produkt jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tkanki łącznej i kostnej. Dlaczego musisz zażywać kwas L-askorbinowy? Nasz organizm nie może magazynować witaminy C, dlatego musimy ją stale uzupełniać.
Lekarze zalecają przyjmowanie naturalnej witaminy C:
- W stanie niedoboru i niedoboru witamin.
- Palenie, picie.
- Niezrównoważona dieta.
- Dużo wysiłku fizycznego.
- Zaburzenia żołądkowo-jelitowe wpływające na wchłanianie witaminy C.
- A także podczas przeziębienia.
Suplementy diety wzbogacone kwasem L-askorbinowym, takie jak ekstrakt z dzikiej róży, w kapsułkach, proszkach, pastylkach do ssania lub kroplach są produktem o powolnym uwalnianiu. Dlaczego ekstrakt z dzikiej róży uważany jest za najcenniejsze źródło witaminy C? Ponieważ poprawia działanie układu odpornościowego i znacznie zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych. Dodatkowo korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, wspomagając leczenie reumatyzmu i chorób przewodu pokarmowego. Jeśli ktoś ma problemy z radzeniem sobie ze stresem i nie czuje się dobrze, powinien zaopatrzyć się w naturalne źródło witaminy C z ekstraktu z dzikiej róży. Będzie spokojny, jego niepokój ustąpi i będzie mógł spokojnie spać.
Naturalnie pozyskiwana witamina C wspiera:
- Funkcja układu odpornościowego.
- Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Prawidłowy metabolizm energetyczny.
- Powstawanie kolagenu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł, skóry i zębów.
- Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Zmniejsz zmęczenie.
- Normalne funkcjonowanie psychiczne.
- Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego podczas i po wysiłku fizycznym.
Oznaki niedoboru witaminy C
Szkorbut to choroba spowodowana brakiem witaminy C. Jej objawy to siniaki i obrzęki spowodowane drobnymi urazami, utrata włosów, zębów i bóle mięśni, które mogą być oznakami osłabienia naczyń krwionośnych, tkanki łącznej i kości. Szkorbut nie ustępuje całkowicie, więc jego objawy mogą pojawić się na niektórych bardzo rygorystycznych dietach.
Dlatego podczas diety mającej na celu utratę wagi należy stale uzupełniać poziom kwasu L-askorbinowego. W tym celu nie należy stosować syntetycznych suplementów diety, jedynym łatwo przyswajalnym źródłem jest witamina C z naturalnych źródeł. Powstaje z ekstraktów z owoców takich jak: pomarańcza, cytryna, mandarynka, acerola, owoc dzikiej róży i aronia. Najlepszą formą do szybkiego wnikania do organizmu jest proszek, który szybko się wchłania po rozpuszczeniu w wodzie lub soku. Dzieci chętnie przyjmują naturalną witaminę C w postaci pastylek do ssania bogatych w ekstrakt z aceroli i dzikiej róży.
Inne objawy niedoboru witaminy C u dorosłych:
- Utrata elastyczności naczyń.
- Krwawienie podskórne.
- Krwawienie z błon śluzowych i stawów.
Inne objawy niedoboru witaminy C u dzieci:
- Niespokojne zachowanie.
- Anemia, obniżony poziom hemoglobiny.
- Występowanie choroby kości.
- Ile naturalnej witaminy C należy przyjmować każdego dnia?
Dla palaczy zalecane dzienne spożycie witaminy C jest o 35 mg wyższe niż dla niepalących, ponieważ poziom witaminy C jest obniżony przez toksyny zawarte w dymie papierosowym. U osób aktywnych fizycznie wymagana dawka witaminy C wzrasta o 10 mg. W przypadku infekcji, podczas gojenia się ran, szybkiego wzrostu lub aktywności fizycznej lub umysłowej należy przyjąć więcej witaminy C niż zalecana.
Ciekawostką jest to, że w krajach rozwiniętych połowa potrzebnej witaminy C przyjmowana jest w postaci preparatów farmaceutycznych oraz napojów i żywności. Nasze ciała nie są w stanie wyprodukować tego samodzielnie. Dlatego ważne jest, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę substancję, aby być zdrowym. Możesz to zrobić, jedząc pokarmy bogate w witaminę C lub suplementy diety z ekstraktów owocowych, naturalnego źródła witaminy C.
Źródło witaminy C, czyli skąd ją zdobyć?
Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Witamina C znajduje się głównie w: owocach cytrusowych, pomidorach, ziemniakach, czerwonej i zielonej papryce, kiwi, brokułach, truskawkach, melonach. Uzyskanie odpowiedniej ilości witaminy C jest łatwe. Spożywanie 5 różnych owoców lub warzyw może dostarczyć organizmowi ponad 200 mg witaminy C. Jednak witamina C pozyskiwana z żywności wyczerpuje się podczas długotrwałego przechowywania i przygotowywania. Czemu? Działanie kwasu askorbinowego jest stopniowo niszczone przez gotowanie i rozpuszczanie wody.
Ogrzewanie mikrofalowe może również zmniejszyć skuteczność witaminy C. Na szczęście większość źródeł żywności (warzywa i owoce), które zawierają wysoki poziom witaminy C, można spożywać na surowo. Jak wiadomo, witamina C jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, więc nie ma powodów do obaw o przedawkowanie, ponieważ jest skutecznie wydalana z moczem. Ponieważ nie gromadzi się w organizmie, należy go regularnie uzupełniać. Jeśli ktoś nie chce lub nie może spożywać dużych ilości produktów bogatych w kwas L-askorbinowy, może bezpiecznie pozyskiwać naturalne źródła witaminy C z suplementów diety.
Polecane do przeczytanie : |
https://www.lexmedia.com.pl/witamina-c/ |
https://www.mvg.pl/witamina-c/ |
https://www.weciwsieci.pl/witamina-c/ |